Példák a gitárverseny szólóiból 01

Mint láthatod a fenti menüben, továbbfejlesztettem a honlapot, hogy még jobban áttekinthető és használható legyen. Mostantól a menüsor bal szélén megjelenik egy Friss anyagok nevű menüpont, ahová a legfrissebb gitáranyagok, a verseny részletes eredményei, és a versennyel kapcsolatos friss információk kerülnek. A Zenei alap letöltése menüpont is megmaradt, bekerült a Nevezés a versenyre menübe. Tehát ezentúl is le lehet tölteni a zenei alapot.

A Beérkezett videók menüpontban továbbra is megtalálható kronologikus sorrendben a 191 nevezés, valamint a Hangfoglaláson megrendezett díjkiosztóig bezárólag a gitárverseny hírei is itt lettek összegyűjtve.
.

Mostantól az új írások, hírek, gitár-anyagok a Friss anyagok menüpontba érkeznek. Ahogy a menü címe is mutatja, itt egyre több gitár-tananyagot is fogsz találni, mert elkezdtem a versenyre beküldött 191 nevezés feldolgozását abból a szempontból is, hogy minél több jól sikerült, érdekes megoldást, technikát, dallamot, skálahasználatot mutathassak be részletesen. Ezeket le is kottázom, és a felvételeket is mellékelem majd.

Szóval most, hogy kipihentük magunkat a gitárversenyt követően (persze részletesebb eredmények, videók még érkeznek majd), itt az ideje, hogy ismét munkához lássunk:)

Az első példa az egyik benevezett gitáros szólójának első részéből való, amikor a dob beindul a zenei alapban. A kérdés: milyen skálát használt itt a kollégánk? A választ ide tudod beküldeni, komment formájában.

Az első helyes megfejtő digitális ajándékcsomagot kap.
(Indoklás is szükséges, mivel több megközelítés is kínálkozik.)

Reklámok

13 thoughts on “Példák a gitárverseny szólóiból 01

 1. Visszajelzés: A verseny 50 legjobb gitárosa | Gitárverseny 2012

 2. Visszajelzés: Példák a gitárverseny szólóiból 02 | Gitárverseny 2012

 3. Nos, tisztán a hangok alapján a hangsor nagyon hasonlít az E-dúr skálára. Attól csak 1 hangban tér el: G# helyett G van benne, tehát emiatt azt mondanám, ez egy E melodikus moll.

  • A keresett skála hangkészlete megegyezik az E melodikus mollal, úgyhogy közel jársz. Viszont a kísérő akkord miatt itt nem az E lesz az alaphang. Úgyhogy ezt kell megtalálni, és az általad megtalált hangkészletet innen kell indítani, és akkor kijön a keresett skála.

   • Ez esetben A domináns líd, de látom már megelőztek. Milyen más megközelítésre gondoltál még?

   • Igen, az A-domináns líd a legegyértelműbb megnevezése ennek a futamnak. Sok jazzgitáros közelíti meg egyébként úgy az ilyesmit, hogy simán E-melodikus mollban gondolkodik, azaz nem nevezi meg külön a modális skálát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s