Gyakori kérdések

1. Nincs kamerám, nem tudok videofelvételt készíteni. Így is nevezhetek a versenyre?

Igen. Indítottunk egy külön Audio kategóriát. Ha nincs kamerád, akkor hangfelvétellel is nevezhetsz, az alábbi módon:

Vedd fel a szólódat a zenei alapra. A hangfelvételedhez adjál hozzá egy fotót saját magadról, a gitároddal. A hangfelvételből és a fotóból a bármely videoszerkesztő program pár perc alatt készít egy állóképet és zenét tartalmazó videót.

Az így elkészített videót töltsed fel a YouTube-ra, a versenykiírásról szóló videóra adott válaszként. (Ennek pontos módja ezen az oldalon olvasható, kicsit lejjebb.)
.
A videónak az alábbi címet adjad: “[Saját Neved] – Jónás Tamás Gitárverseny 2012”

Az így beküldött hangfelvételek az Audio Kategória Legjobbja díjért lesznek versenyben.
.

2. Több videóval is nevezhetek?

Igen. Minden résztvevő tetszőleges számú videóval nevezhet. Ha tetszik a zenei alap, akkor készíts több videót is, és így még több esélyed van arra, hogy valamelyik szólóddal (vagy akár több szólóddal is) sikert arass és díjakban részesülj.
.

3. Hogyan kell a versenykiírásról szóló videóra adott válaszként feltölteni egy videót?

Egyszerű. Először is töltsed fel a videódat a szokott módon. Utána kattints ide: http://youtube.com/video_response_upload?v=LA3SgHTVoPs

Egy új oldal nyílik meg, ahol válaszd ki a listából a frissen feltöltött videódat, és kattints a kék színű “A kiválasztott videó használata” feliratra.

Ezt követően a feliratkozás van még hátra Jónás Tamás YouTube-csatornájára. Kattints ide: http://youtube.com/subscription_center?add_user=tamasjonas

A most megnyílt új ablakban kattints a kék színű “Feliratkozás: Jonas Tamas” gombra. Ezzel a videódat sikeresen benevezted a versenyre.

Megköszönjük, ha még ezen az oldalon is kattintasz egyet, a Tetszik gombra: http://facebook.com/jonastamas


4. Lesz közönségszavazás? Az nyer, aki sok ismerősét tudja mozgósítani?

Nem. A versenyen kizárólag a gitárjáték alapján történik az értékelés. Ennek érdekében a Jónás Tamás Gitárversenyre egy nemzetközi zsűrit hívtunk össze, amely a döntését szakmai alapokon hozza majd meg. A zsűritagok között szerepel Troy Stetina, Brett Garsed és Mattias IA Eklundh is, akik a világ legjobb gitárosai közé tartoznak. A zsűritagok bemutatását ide kattintva olvashatod el:

A zsűri a dallamérzéket, a szólók felépítését, az egyedi, érdekes megoldásokat, a szólód által közvetített zenei világot értékeli majd. Ebből következően egy ihletett pillanatban készült szólódal akkor is díjakat nyerhetsz az egyes kategóriákban, ha nem gitározol régóta, és ezen a versenyen nem kell szavazásra mozgósítanod az ismerőseidet.

Természetesen ettől függetlenül nagyon örülünk neki, ha a versenybe beküldött nevezésedet minél több ismerősödnek mutatod meg. Ez a Te pillanatod, a Te alkotásod, úgyhogy oszd meg másokkal is az örömödet, hadd lássák minél többen a gitározásodat!

.
5. Milyen akkordok szerepelnek a zenei alapban? Milyen skálákat használjak?

Ha csak nemrég kezdtél gitározni, és szeretnél játszani az alapra, akkor ehhez segítségül itt megtalálod az akkordmeneteket, valamint a skálákat, amelyekből kiindulhatsz.

0:01-1:06 között az akkordmenet a következő: Em – Em – D – A. Erre az akkordmenetre a két legegyszerűbb megoldás az E-moll pentaton skála (amely az E-G-A-H-D hangokból áll), valamint az E-dór skála (amelynek hangkészlete a D-dúr skálával egyezik meg, azaz 2# az előjegyzése).

.
Az 1:06-1:29 közötti két kör az alábbi akkordokból áll: Cmaj7 – Am9 – Fmaj9 – H7sus4. Az alábbiakban átnézheted, hogy a fenti négy akkord milyen hangokat tartalmaz:

Cmaj7 – C E G H
Am9 – A C E G H
Fmaj9 – F A C E G
H7sus4 – H E F# A

A C-dúr pentaton skála (C-D-E-G-A) öt hangja közül négy is szerepel ezekben az akkordokban, és ezenkívül még a H, az F és a F# hangok jelennek meg.  Ez utóbbi három hang közül a H hang mind a négy akkord alatt használható. A F# hang a H7sus4 akkord alatt stabilan fog hangzani, az Fmaj9 akkord alatt kerülendő. A Cmaj7 és az Am9 akkordok nem tartalmaznak sem F, sem F# hangot, így itt mindkét lehetőség szóba jöhet, de fogod hallani, hogy az F hang a két akkord egyike alatt sem szól stabilan.
.

6. További kérdéseid vannak? Írjál ide:

Reklámok