Marco Sfogli-szólórészlet a “Petrucci Style” videóból

A mai alkalommal egy nagyon ötletes futamot nézünk meg az olasz Marco Sfogli-tól, aki a gitárverseny egyik támogatójánál, a Jam Track Central-nál készítette el nemrég az Essential Metal Vol.1 sorozatot. Ez a sorozat 3 videóból áll, amelyben Sfogli 3 különböző stílust mutat be (Timmons, 80’s és Petrucci). A sorozat a videókon kívül a zenei alapokat is, valamint Sfogli szólóinak pontos kottáját is tartalmazza. Az Essential Metal Vol.1 itt szerezhető be: http://jamtrackcentral.com/jamtracks/marco-sfogli/essential-metal-vol-1

A futam a három Sfogli-videó közül a Petrucci Style címűben szerepel. Az első ütem egy ravasz, tizenhatodos F#m9 és Amaj9 felmenetellel indul. Érdemes megfigyelni, hogy a két akkordfelbontás szerkezete csak a két vékony húron tér el: az első három hanggal Sfogli mindkét akkord esetében az 1-5-9. fokokat hozza. A két vékony húron levő kvint hangköz dönti el az akkord jellegét: ha kis tercet és kis szeptimet teszünk ide, akkor megjelenik a moll9 akkord, ha pedig dúr maj9 akkordot szeretnénk, akkor egyszerűen csak eggyel arrébb kellene tolni ezt a két hangot, és így nagy terc és nagy szeptim jelenik meg.

Nézzük meg ezt a konkrét példában szereplő a 9-11-13-10-12 illetve 12-14-16-14-16 felbontások esetében: ha az első felbontás 9-11-13-11-13 lenne, akkor F#m9 helyett F#maj9 jelenne meg. Ha pedig a második felbontás 12-14-16-13-15 lenne, akkor ezzel egy Am9-et hoznánk létre.

A felmenetelek további érdekessége, hogy ötös tagolás szerepel, azaz a második akkordfelbontás nem hangsúlyos pillanatban indul, ezzel szép forgásokat lehet megjeleníteni.

Az ütem hátralevő részében egy sárkányos triolás menet következik: érdekesség, hogy Sfogli ezt végig 1. és 3. ujjakkal játssza. A TAB alatt feltüntettem a pontos ujjrendet is.

A 2. ütem pedig már a futamok utáni kontrasztot képviseli, egy szép dallammal.

A szólórészlet itt hallgatható meg:

A mellékelt videóban pedig meg is tekinthető a futam, valamint számos egyéb über-sárkányos Sfogli-ötlet is.

1 thoughts on “Marco Sfogli-szólórészlet a “Petrucci Style” videóból

  1. Visszajelzés: A verseny 50 legjobb gitárosa | Gitárverseny 2012

Hozzászólás